Mijn zoektocht door het Groninger landschap

De eerste schets is van de spoorbrug bij Zuidhorn. Een verdeling in licht donker en tussentoon Wat ik wou laten zien is het oude en het nieuwe landschap.

Schets in kleur van de spoorbrug bij Zuidhorn. Het oude landschap is nu duidelijker aangegeven.

Richting Aduard

Bij Aduard was ik op de fiets met heel warm weer en kon de verleiding niet weerstaan om neer te strijken bij de oude brug van Aduard.

Daarna verder naar de aanleg van de nieuwe brug bij Aduard. Daar was het zo warm en doods dat ik verder ben gegaan naar het project Nieuwklap
Daar kwam alles samen; grote contrasten. In het landschap, versterkt door het zonlicht midden  op de dag, maar ook door de bijna stilistische vormen van de bruggen
.

Schets oude en nieuwe viaduct Nieuwklap
Kleurenschets Nieuwklap

De zoektocht krijgt vorm

De schetsen heb ik gemaakt op papier of paneel met een ondergrond van lijm, zand en   primer. Daardoor komen de vereenvoudigde vorm beter tot z’n recht.

Thuis uitgewerkt tot kleurenschets in warm koud.

De kubistische vormen staan voor dynamiek in het landschap

Naar de Eemshaven

Met die gedachte van dynamiek  ben ik naar de Eemshaven gegaan. Dynamiek is daar volop aanwezig. Het was vroeg in de morgen met een waterig zonnetje toen ik de eerste lijnen schetste.

Daarna een verdeling in licht, tussentoon donker.

Daar aan de rand van de Eemshaven vond ik het een mooie plek. Heel ruim van opzet en voor mijn gevoel veel oude en nieuwe energiebronnen. Opslagvaten met olie, windmolens, iemand op de fiets.En wat er zich niet in de lucht afspeelt. Dat heb ik weer gegeven in zachte kleuren, het ontwaken van de dag en het doorbreken van de zon.

En in rytmiek, omdat eigenlijk alles in beweging is, in de lucht, aarde en op de weg